Site overlay Logo

Svenska kanelbullar med OLYMPUS Grekisk yoghurt 10%

120'

Maträtt

Efterrätt

Komplexitet

Lätt

Du behöver

400 gr OLYMPUS akta Grekisk yoghurt 10%
50 gr jäst
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk nymald kardemumma (kan uteslutas)
ca 14 dl vetemjöl, gärna special (möjligen något mer)
150 gr rumsvarmt smör
 
 
 
Fyllning
200 gr rumsvarmt smör
1,5 dl socker
3-4 msk kanel
ev vaniljsocker eller kardemumma
 
ägg och pärlsocker eller hackad mandel, ev sockerlag

Gör såhär

1.   Smula jästen i en degblandares skål och blanda ut den med lite av yoghurt. Det går bra utan degblandare också, men då får du vara beredd på att knåda rejält.

2.   Tillsätt resten av yoghurt socker, salt, kardemumma och ca 13 dl av mjölet. Klicka i smöret.

3.   Kör degblandaren på låg hastighet eller knåda till degen blir blank och smidig och släpper i kanterna. Det tar ca 8-10 minuter. Tillsätt lite mer mjöl om degen är för klibbig. Du ser att degen är klar när du kan ta en liten bit deg mellan fingrarna och dra ut den utan att den går sönder. Då har glutentrådarna bildats.

4.   Täck degen med en handduk eller plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek.

5.   Under tiden degen jäser, blanda ihop fyllningen.

6.   Knåda degen lätt på bänken med lite mjöl till du har en smidig deg. Dela degen i hälften och kavla ut den. För kanelsnäckor brukar jag satsa på ca 25 cm kortsida på degen. Om du vill göra t.ex. snurror kan du göra den längre och vika två eller tre gånger.

7.   Bred degen generöst med fyllningen. För kanelsnäckor, skär eller klipp degen i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller gärna i pappformar och täck med en handduk eller plastfolie. Jag lägger ofta 12 per plåt. Låt jäsa ca 30 min.

8.   Sätt på ugnen på 250 grader medan bullarna jäser. Vill du pensla bullarna med sockerlag, koka upp 1/2 dl socker och 1/2 dl vatten tillsammans med en gnutta vaniljpulver.

9.   Pensla bullarna med ägg och dekorera med pärlsocker eller mandel.

10.   Sänk temperaturen till 225 grader och grädda bullarna ca 5-8 minuter. Det tar ofta 8 minuter för min ugn, men det varierar, så titta till bullarna så du vet. Det brukar gå snabbt på slutet. Hur vet du att bullarna är klara? De har fin färg på ovansidan och undersidan. De ska inte kännas för svampiga och degiga. Om bullarna fortfarande är degiga men börjar få bra färg kan du lägga aluminiumfolie över dem under resten av gräddningstiden.

11.   Om du vill pensla med sockerlag, gör det på en gång när bullarna kommer ut från ugnen.

12.   Ät och njut! Klassikern är med ett glas kall mjölk, men du gör förstås precis vad du känner för.

Produkter som används

Packshot image

Energi

  • 557kj / 134kcal

Fett

  • 10,0g

varav mättat fett

  • 6,2g

Kolhydrat

  • 4,0g

varav sockerarter

  • 4,0g

Protein

  • 7,0g

Salt

  • 0,18g

Näringsdeklaration 100g